EH: Slováci zdolali v osemfinále tímovej súťaže Slovinsko 3:0

29.06.2023 Celý región

Krakov 28. júna (TASR) - Slovenskí stolní tenisti postúpili do štvrťfinále tímovej súťaže na Európskych hrách v Krakove. V stredajšom osemfinálovom dueli si poradili so Slovinskom 3:0 po triumfe v štvorhre a dvoch dvojhrách.

Prvý bod pre svoj tím získali vo štvorhre Ľubomír Pištej s Jakubom Zelinkom. V pozícii favoritov síce prehrali úvodné dva sety 8:11 a vo všetkých piatich dejstvách prehrávali, no nakoniec otočili na 3:2. Kľúčový bol zápas Yanga Wanga proti štrnástke svetového rebríčka Darkovi Jorgičovi. Naturalizovaný Slovák však dokázal držať tempo a duel dokonca vyhral v troch setoch. Ten záverečný síce išiel do tajbrejku, no Wang využil druhý mečbal. Stretnutie medzi Pištejom a Denim Kožulom malo jasný priebeh, slovenský hráč nedal súperovi šancu a v druhom sete ho pustil len k jednej víťaznej loptičke. Slovinec sa snažil v záverečnom dejstve zabojovať, no jeho súper hral rýchlejšie, presnejšie, robil menej nevynútených chýb a vyhral 11:6.

"Najdôležitejší zápas bol úvodný. Tam sme to vytiahli naspäť. Hrali sme otrasne, náš asi doteraz najhorší spoločný zápas. Prehrávali sme 0:2 na sety a v treťom sete 5:7, potom vo štvrtom 4:8. Už to naozaj vyzeralo byť stratené, napokon sme však neuveriteľne otočili. Pokračovali sme si síce v zlej hre, ale oni začali hrať ešte horšie," povedal Pištej k výkonu vo štvorhre pre webstránku olympic.sk. "Myslel som si, že vo štvorhre ich 'zmastíme', ale výsledok 3:0 som nečakal. Predpokladal som vyrovnaný súboj," dodal stolný tenista k celému osemfinále. Jeho slová potvrdil aj reprezentačný tréner Szilárd Csölle, ktorý vyzdvihol aj Wangov výkon: "Priznám sa, že takýto výsledok sme určite nečakali. Vedeli sme, že Slovinci majú Jorgiča, ktorý je lepší ako naši hráči, ale dnes ho Wang dokázal eliminovať. Dôležitá bola úvodná štvorhra, v ktorej sa podaril neuveriteľný zvrat." Jeho tím čaká vo štvrtok o 13.00 h Švédsko.

V osemfinále naopak vypadli Slovenky. Tie podľahli 2:3 Švédsku, pričom viedli 1:0 i 2:1, no Ema Labošová podľahla v rozhodujúcej dvojhre švédskej jednotke Linde Amande Bergströmovej 0:3 na sety.

"Švédky boli miernymi favoritkami, lebo majú vyrovnanejší káder. Zariskovali sme a rozhodli sme sa zlepšiť nasadenie dievčat, aby sme Švédky trocha zaskočili. Od začiatku to bol dobrý zápas. Škoda prvej dvojhry, kde Kukuľková doťahovala švédsku jednotku a ak by vo štvrtom sete vyhrala, v piatom by bola lepšia. Práve k tomu zámeru sme postavili našu hru, aby švédsku obranárku zdolala. Toto bol jeden z kľúčových bodov. Po výhre Balážovej bola ťažoba posledného bodu na Kukuľkovej. V budúcnosti by mala byť naša jasná jednotka. Musí si zvyknúť na túto úlohu, naučiť sa vyrovnať s tlakom," uviedol pre portál olympic.sk tréner slovenskej ženskej reprezentácie Jaromír Truksa.

Balážovú mrzelo, že dobre rozohraný zápas Slovenky nedotiahli do víťazného konca: "Som sklamaná, duel sa vyvíjal podľa plánov. Švédky majú dobrú jednotku a ja som s ňou predtým trikrát prehrala, preto som išla do štvorhry a skúsili sme to s Tatianou Kukuľkovou. Urobili sme maximum pre víťazstvo. Škoda, že sme nedokázali využiť vedenie 2:1."

osemfinále tímovej súťaže mužov:

SLOVENSKO - Slovinsko 3:0
Ľubomír Pištej, Jakub Zelinka - Peter Hribar, Deni Kožul 3:2 (-8, -8, 7, 9, 9)
Yang Wang - Darko Jorgič 3:0 (9, 8, 10)
Pištej - Kožul 3:0 (2, 1, 6)

osemfinále tímovej súťaže žien:

SLOVENSKO - Švédsko 2:3
Ema Labošová, Barbora Balážová - Filippa Isabell Bergandová, Christina Hanna Kallbergová 3:1 (4, -4, 8, 10)
Tatiana Kukuľková - Linda Amanda Bergströmová 1:3 (-4, -6, 5, -11)
Balážová - Kallbergová 3:2 (-9, 9, -5, 7, 8)
Kukuľková - Bergandová 2:3 (-4, 7, -6, 7, -6)
Labošová - Bergströmová 0:3 (-7, -6, -6)
 

Vyberte región